Cliff House Rehabilitation and ExpansionCliff House
© Robert Canfield
© Robert Canfield

Cliff House Rehabilitation and Expansion

San Francisco, California

This historic dining destination on the California coast has been a favorite of locals and tourists for more than 150 years. The Cliff House was sold and remodeled several times before the National Park Service acquired it in 1977 as part of the Golden Gate National Recreation Area. In 2004, the historic dining rooms were renovated and a new building was added next to the existing structure with additional dining and a gift shop. The new building seamlessly blends with its historic counterpart.

Auerbach Glasow provided architectural lighting design for the restaurants, bars, demonstration kitchen and gift shop. The lighting supports the architect’s emphasis on the waterfront view and natural light. The structure of the suspended custom light fixtures is scaled for the large volume, yet the fixture is open so views are uninterrupted. Light softly fills the architectural volume and provides flattering light for the patrons. Downlights and step lights are discreetly placed and architecturally integrated to supplement the primary chandelier.

Client: C. David Robinson Architects
Size: 26,000 SF
Completion: 2004